Välkommen till vår första Knit-Along!
Vi är himla glada att så många av er vill delta. Tillsammans blir det roligare och lättare att lösa problem.
Idag ger vi er första delen av beskrivningen. Den innehåller ett diagram och du använder alla fyra färger av garnet.
Material
GARN Lettlopi (100% Isländsk Ull. Nystan ca 50 g = 100 m)
Färg 1: 50 g (Maja: färg 10051 Linda: färg 10086)
Färg 2: 50 g (Maja: färg 11412 Linda: färg 11404)
Färg 3: 50 g (Maja: färg 19428 Linda: färg 11405)
Färg 4: 50 g (Maja: färg 19429 Linda: färg 19423)
STRUMPSTICKOR Nr 3.5 och 4.5 alt. rundsticka nr 4.5, 40 cm
MASKTÄTHET Ca 18 m x 24 v slätstickning på sticka nr 4.5 = 10 x 10 cm, eller anpassa grovleken på stickor så masktätheten stämmer.
STORLEK Passar docka ca 40 cm
ÖVERVIDD Ca 40 cm
HEL LÄNGD Ca 17 cm
ÄRMLÄNGD Ca 10 cm
Garnalternativ
Vid mönsterstickning med flera färger, är det lättast att få det snyggt och jämnt med rent ullgarn, så det rekommenderar vi. I andra hand ullblandningar. Ullgarnets fiber låser sig bra på avigsidan, det liksom tovar ihop sig, så att de olika färgtrådarna håller sig bra på plats. Ett bomullsgarn till exempel, glider lätt och kan därför bli ojämnt och trådarna på avigsidan hänger löst.
Eftersom några av er inte fått tag i rätt garn, har vi föreslagit några alternativa garn som har samma masktäthet. Det är Gästrike 4 tr (ull), Raggi (ull/akryl) och Vinga (akryl/ull). När du byter garn mot vad som anges i en beskrivning är det bra att sticka en provlapp på ca 12 x 12 cm, så du ser vilka stickor som passar till garnet. Det är alltså inte säkert att beskrivningens eller garnets rekommenderade stickor stämmer till plagget. Även om två garner har samma rekommenderade stickor och masktäthet kan de variera i t.ex. fyllighet och resultatet bli tätare eller glesare.
För er som inte tål ull har vi rekommenderat Lady, Big Verona (akryl), Soft Cotton (bomull) och Elise (bomull/akryl). Men tänk då särskilt på det vi nämnt ovan.
Nu börjar vi sticka!
BÅL
Bål, ok och ärmar stickas runt. Bålens varv börjar på vänster sida.
Med strumpstickor nr 3.5 och färg 4: Lägg upp 72 m. Fördela maskorna på 4 stickor (18 m/sticka) och börja sticka runt:
Sticka resår (1 rm, 1 am) i 1 v. ta av garnet.
Byt till fg 3 och sticka ytterligare 2 v resår. Ta av garnet.
Byt till strumpstickor eller rundsticka nr 4.5 och sticka med färg 1 och 2 enligt diagram 1. Läs om flerfärgsstickning nedan.
Efter diagrammet, fortsätt med färg 1 och sticka slätstickning till arbetet mäter 11 cm.
Sticka inte de 3 sista m på sista varvet. Låt bålen vila, ta inte av garnet.
Flerfärgsstickning
Att sticka med flera färger är något väldigt roligt, men kräver kanske lite övning. Här ger vi er lite tips så att vägen till ett lyckat resultat blir så kort som möjligt.
Att tänka på
Håll det garn som ska framhävas, alltså mönsterfärgen, främst på fingret och bottenfärgen bakom. I denna beskrivning är det färg 2 (aquagrön) som ligger främst.
Du stickar sen växelvis med de två trådarna enligt diagrammet.
Tänk på att släppa efter garnet lagom mycket, inte för hårt och inte för löst. Tråden som inte används, den som hänger bakom, får inte vara för kort, då blir plagget trångt och hopdraget. Är den för lång, så blir lätt maskorna för stora. Det gäller att hitta lagom spänning.
Tips: Dra ut de stickade maskorna på stickan och känn om den lösa tråden är lagom spänd. Den bör vara lika lång som arbetet när det är lätt utsträckt.
Tråden som du inte stickar med kan hänga bakom ca 4-5 m, är det längre partier då tråden inte används vrider du trådarna om varann ett varv och fortsätter med samma garn främst på fingret. Använder du inte ullgarn så rekommenderar vi att du gör vridningen ca var 3:e m.
SÅ HÄR HAR DET GÅTT FÖR LINDA:
Jag har tidigare bara stickat lite lite flerfärgsstickning, i merinoull, vilket inte fäster såsom ullgarnet gör på baksidan. Det känns stor skillnad med ullgarn! Det är kärvt och stabilt.
Jag tycker det gick bra att sticka diagram 1 med två färger. Även fast min stickning inte är så jämn och fin som Majas, så är jag nöjd hittills och ser fram emot att sticka oket
Jag tröttnade dock på strumpstickorna efter diagram 1 och gick över på rundsticka. Det var otroligt smidigt att sticka runt, runt utan trassel och avbrott för att byta sticka! Det rekommenderar jag varmt!
SÅ HÄR GÅR DET FÖR MAJA:
Nästa fredag kommer del 2 i vår Knit-Along!
Psst… Visa gärna ditt arbete i vår Facebookgrupp JärboKAL och på Instagram (@jarbogarn). Hashtagga med #JärboKAL.
ISLANDSTRÖJAN – FAKTA OCH HISTORIK
Islandströjan eller Lopapeysa som den kallas på isländska (Lopi = garnet som används till tröjorna, Peysa = tröja) har sina rötter i 1950-talet. Då började isländska kvinnor tillverka dessa vackert mönstrade, karaktäristiska tröjor med rundstickade ok.
Det finns teorier om att modellen uppstod efter att någon hämtat hem en liknande tröja till Island från Grönland. Eller möjligen med inspiration av stickade plagg från Sverige eller Norge. Där går åsikterna isär en smula… Av någon outgrundlig anledning brukar svenskar hävda att modellen kommer från Sverige, medan norrmän brukar vara övertygade om att det var från Norge inspirationen hämtades.
Enda sedan 1950-talet tillverkar en inhemsk sammanslutning av stickerskor tröjorna som sedan säljs i landets turistbutiker. Under de senaste åren har intresset för denna produktion ökat markant – i takt med att det handgjorda och genuina har kommit på modet!
För mer inspiration, se våra gratis beskrivningar >