Sticka en islandströja
Vad är en islandströja?
Jo, det är ett klassiskt isländskt plagg. Det som kännetecknar tröjan (eller koftan) är att den har mönsterstickning på oket, gärna i stora grafiska former inspirerade av den isländska naturen. "Lopapeysa" heter det på isländska, och det betyder helt enkelt tröja i isländsk ull. Vi brukar kalla det för just "islandströja". Tröjorna är varma, står emot regn och till och med snö. De passar därför utmärkt som ytterplagg. Den isländska ullen är otroligt vacker, tålig och rustik. Många kan uppleva den som stickig, men den blir mjukare med tiden. Ofta har man ett tunnare plagg under islandströjan. Islandströja är egentligen ett begrepp för alla tröjor från Island - det är alltså inte ett enskilt stickmönster.
Är det svårt att sticka islandströjor?
Nej! Trots att de ser avancerade ut är beskrivningen enkel. Tröjan stickas nedifrån och upp. Först lägger du upp maskorna för nedre mudden och stickar sedan bålen (ofta är den helt rak, som en tub) upp till ärmhålen. Då lägger du bort bålen och lägger upp första ärmen, med samma slags start: vid mudden. När du stickat två ärmar (två långa rör) så sätter du ihop ärm 1, bålen och ärm 2 på samma sticka. Nu är det dags för det roligaste: oket! Samtidigt som du stickar mönsterstickningen efter ett färgdiagram så minskar du vid angivna platser och formar på så sätt axlarna och minskningarna för halsen. När du är färdig med oket och har maskat av så syr du ihop under ärmarna. Vips, så har du en färdig tröja! Många som aldrig stickat förrut börjar med just en islandströja, så låt dig inte avskräckas. Det är roligt och enkelt! Du behöver kunna: uppläggning, räta maskor, aviga maskor, sticka 2 maskor tillsammans, avmaskning och sticka med två färger samtidigt.
Hur många färger använder man i en islandströja?
Det är olika. Vissa har bara två färger, vissa har upp till tio. Du kan själv bestämma vilka färger du ska använda. Om du t.ex kollar in hashtagen #riddari på Instagram kan du se tusentals versioner med olika färger. Låt dig inspireras och välj dina egna färger! Tänk på att använda färger som står i god kontrast till varandra. Annars upplevs mönstret inte lika tydligt.
Vilket garn använder man till islandströjor?
En klassisk islandströja stickas i garn från Island. Islands stora spinneri Ístex är ett kooperativ som ägs av bönderna själva. Där tillverkas deras olika kvaliteter; från riktigt tunna till riktigt tjocka garner. Alla tillverkas av 100% isländsk ull och färgas på plats till vackra, levande nyanser.
Vilken sticka används?
Använd stickan som står angiven i mönstret, men gör en provlapp så att du ser att du får rätt antal maskor på 10 x 10 cm. Om du har för få maskor - använd en tunnare sticka. Har du för många maskor på 10 cm? Använd en lite grövre sticka. Det är viktigt att du har rätt antal maskor - annars blir tröjan för stor eller för liten.
Isländska garner
Tunna Einband, klassiska Léttlopi, tjocka Álafosslopi... Alla garner från Isländska spinneriet Ístex är härliga att sticka i, naturligt vackra och rustika. Egenskaperna från de isländska fåren gör att garnet och plagget håller i årtionden och åldras väldigt vackert.
Att sticka efter diagram
En klassisk islandströja har ett färgmönstrat ok. Det stickar du genom att följa ett diagram där varje ruta representerar en maska. Du läser diagrammet från nedre högre hörnet, rakt mot vänster. Det är rad 1. Rad 2 ligger därefter, ovanför rad 1. Diagrammet är helt enkelt en exakt kopia av tröjans alla maskor i samma ordning som de stickas.
Upprepa markerade maskor
Det finns ofta en markerad ram som ska "upprepas" enligt instruktionen. Då stickar du maskorna inuti ramen, om och om igen, tills varvet är klart.
Vad betyder "Ingen maska"?
Om det är en grå ruta med texten "ingen maska" betyder det just så; att den maskan inte existerar (tack vare att du minskat på varvet under). Då ska du bara låtsas om att den inte finns och sticka nästa maska i diagrammet.
Instruktioner till diagrammet
Varje diagram har förklaringar till vad symbolerna betyder. På så sätt vet då både vilken färg du ska sticka, och om du ska göra något annat än att sticka maskan (tex minska).
Exempel på hur ett diagram ser ut
Videoguider för dig som vill sticka en islandströja
Så lägger du upp
Så maskar du av
Så stickar du med två färger
Så stickar du ihop 2 maskor
Tillbehör och stickor
Många tycker om att sticka sin islandströja med trästickor - kanske för att det passar garnets naturliga känsla. Det väljer du såklart själv! Här kommer tips på stickor som vi tycker extra mycket om.
Bålen stickar du på en rundsticka som har 80-150 cm kabellängd. Välj en längd som är lite kortare än måttet runt din bål. Ärmarna stickar du på samma rundsticka med Magic Loop-teknik eller på strumpstickor.
Riddari
Riddari är ett mönster som exploderat i popularitet sedan det släpptes. Tröjan är designad av Védís Jónsdóttir på Island. Vi vill påstå att Riddari är den mest klassiska islandströjan. Den har stickats av tiotusentals personer runt om i världen! Med sitt vackra okmönster och raka snitt passar den verkligen alla.
Vi har rättigheterna att sälja mönstret vilket vi är väldigt stolta över. Du kan köpa det både som enskilt mönster, PDF eller utskrift, eller som del i vårt häfte Favoriter från Island.
Lär dig att sticka Riddari
Om du är nybörjare och vill sticka Riddari kan vi hjälpa dig. Vi har haft en Knit-Along för Riddari som består av tips, råd och instruktioner för hela tröjan. Följ blogginläggen på knapparna här nedanför!
Så tvättar du din islandströja
Missa inte de fina tvålarna, ullschampo och ullbalsam/ullnäring från Ístex! De är framtagna för att särskilt passa isländsk ull. De innehåller helt naturliga ingredienser och räcker länge. Du behöver sällan tvätta din islandsströja. Häng ut den på vädring över natten så blir den som ny.