Läser in...

Virkar du som jag blomsterrutor till sommartoppen just nu? Då kan jag berätta att det har blivit dags för fortsättning på virkföljetongen – ni vet den som jag presenterade här på bloggen i förra veckan!

Missade du det? Eller känner du hur ett våldsamt virksug bubblar upp inom dig nu, i denna stund? Då kan jag glatt meddela att det är långt ifrån för sent att hänga på! I detta inlägg hittar du all info som behövs för att surfa med på virkvågen! 

Idag ska jag visa hur du virkar ihop rutorna, dvs monterar dem, när du väl kommit så långt. Antingen kan du virka klart samtliga rutor och sedan montera, eller så gör du som jag och ”småfuskar” lite efterhand. Jag tycker att det är lättare att hålla motivationen för rutvirkandet uppe när jag ser hur plagget sakta växer fram.

Montering av blomsterrutor

För att se hur rutorna ska placeras ut behöver du titta på den grafiska skiss som fanns med i föregående inlägg. Tänk på att om du har modifierat storleken (dvs anpassat antalet rutor efter dina individuella mått) behöver du hålla reda på det genom att exempelvis göra en skiss över hur många rader rutor som behövs i sid- och höjdled.

Att virka ihop två rutor längs med en av sidorna

Håll ihop 2 rutor med avigsidorna inåt:

039

Gör ett nedtag med nålen i den mittersta lm i ett av hörnen, och hämta upp en ögla.

042

Tänk på att göra nedtaget genom båda rutornas lm. Gör en lm och virka sedan en sm i samma m. Därefter ska du virka sm genom samtliga maskors bakre maskbågar. (De maskbågar som ligger intill varandra när du håller ihop rutorna.)

045

Virka till du når den mittersta lm i nästa hörn. Ta av garnet och drag igenom. Fäst lösa trådar.

Att virka ihop flera rutor till rader

Montera samman rätt antal rutor, med samma metod som tidigare, så att de bildar vågräta rader

050

Att virka ihop raderna

När en hel rad är monterad samt alla lösa trådar fästa är det dags att virka ihop raderna med varandra. Det gör du på exakt samma sätt som tidigare, med den skillnaden att du nu virkar från hörn till hörn på hela raden istället för att virka från hörn till hörn på en ruta.

052

VIKTIGT! Tänk på att se till att de smygmasksömmar som bildas när du virkar ihop rutorna, hamnar åt samma håll. Annars kan slutresultatet se rörigt ut.

En sista lite notis angående blockning av de färdiga rutorna:

Om du föredrar att våtspänna dina rutor innan montering, för att ge dem en fin kvadratiska form och jämna kanter, kan jag varmt rekommendera vår pedagogiska blockningsskola!

Som ni ser har inte jag blockat mina rutor. Jag har valt att göra så för att just lingarn går väldigt fint att bearbeta med strykjärn. Därför kommer jag att ånga/stryka mitt färdigmonterade plagg efteråt istället.

Hoppas att det går fint med era sommartoppar! Nästa vecka återkommer jag med fortsättning på följetongen!

© 2024 Eddna