Det här blogginlägget är författat av vår återkommande bloggare och mönsterskapare Anna Braw. Anna har bland annat gjort mönstret till den populära femtimmarskoftan! Så... varsågod Anna!
I minst ett par år fanns den här mössan inuti mitt huvud innan jag, långt hemifrån och med bara udda nystan kvar, satte igång med att förverkliga den vid nyår. Det första exemplaret blev en ganska liten barnstorlek i ett naturvitt ullgarn från Stina i Odensvi. Lustigt nog fungerade idén direkt – jag behövde inte ändra något alls. Nu använder min yngste gudson Samuel den, och jag inser att jag inte tog någon bild innan jag la den i ett kuvert och skickade den till hans storasyster Lovisa, men min mamma som träffade honom häromveckan säger att den såg ut att sitta perfekt.
Sedan dess har jag stickat sex exemplar till och fått en del kommentarer på Online Stickcafé. En stickarkollega där skickade en länk till en beskrivning som är mer än 120 år gammal och som resulterar i en modell som är nästan identisk med min! Där fick jag. Men det fanns några små skillnader på den dubbelvikta resåren, och jag hade faktiskt inte sett någon mössa som liknade den här när jag började, så jag publicerar min modell ändå.
Först konceptet:
En lång rätstickad remsa som når hela vägen runt huvudet fästs ihop till en cylinder och viks dubbel. Genom båda långsideskanterna plockar man upp maskor, och sedan stickar man mössans kulle med dem.
Remsan är lite bredare vid uppläggningskanten (i nacken), blir lite smalare framför örat, är smalare över pannan, blir bredare vid andra örat och möter uppläggningskanten i nacken igen.
När jag har gjort sådana här vrid-och-vänd-modeller tidigare har en del stickare blivit förtjusta och andra nästan förtvivlade och lite arga. Det är svårt att förklara vridandet och vändandet med ord! Så den här gången tänkte jag försöka mig på en bildbeskrivning. Vi får väl se om det hjälper!
När man har stickat en mössa och sett tydligt hur konceptet fungerar är det lätt att justera storleken och proportionerna. Här skriver jag hur jag har gjort – om det skulle bli så att resultatet inte blir användbart för någon i din närhet, så ge mössan till någon stadsmission/Frälsningsarmén/Hela människan som behöver mössor i många storlekar, eller repa upp den och justera måtten!
En liten extra poäng, fast helt oviktig egentligen, är att mössan stickas med enbart räta maskor.
Du behöver:
Till en mössa i en medelstor vuxenstorlek behöver man: 100 g Järbo Raggi eller motsvarande, en rundsticka 4½ med mjuk kabel (jag skulle föreslå 60 cm kabel, men det spelar inte så stor roll) och en virknål i ungefär samma grovlek (det går att klara sig utan virknålen, men jag tycker att det går snabbare med den) plus naturligtvis en nål att fästa garnändar med
Mönstret börjar!
Lägg upp 30 m och sticka 40 v rätstickning.
Nu börjar hoptagningarna som formar kurvan framför örat:
Sticka 12 r, sticka ihop m 13 och 14 r, sticka 2 r, sticka ihop m 17 och 18 r, sticka resten av v r.
Sticka nästa varv r.
Sticka 11 r, sticka ihop m 12 och 13 r, sticka 2 r, sticka ihop m 16 och 17 r, sticka resten av v r.
Fortsätt att minska på vartannat v på detta sätt tills det är 20 m på stickan.
Sticka 66 v r – på den här bilden har jag kommit en bit på det partiet (och bilden är också en hälsning från en trottoar i Rom där jag stod och väntade på en buss under en konfirmandresa i februari).
Nu börjar ökningarna som formar kurvan framför andra örat:
Sticka 8 m, öka 1 m genom att sticka i både främre och bakre maskbågen i m 9, sticka 2 r, öka 1 m genom att sticka i både främre och bakre maskbågen i nästa m, sticka r varvet ut.
Sticka 1 v r.
Sticka 9 m, öka 1 m genom att sticka i både främre och bakre maskbågen i m 10, sticka 2 r, öka 1 m genom att sticka i både främre och bakre maskbågen i nästa m, sticka r varvet ut.
Fortsätt öka på vartannat varv på detta vis tills det är 30 m på stickan igen.
Sticka 40 v rätstickning.
Nu ser stickningen ut såhär (och bilden är tagen inne på en Mc Donald’s-restaurang dit vi gick den kväll när vi hade bråttom – annars åt vi faktiskt alla luncher och middagar på helt kedjelösa restauranger, och det blev inte dyrt, och det var väldigt trevligt!).
Dags att ta fram virknålen!
Lägg uppläggningskanten mot stickan och sticka ihop kanterna samtidigt som du maskar av – alltså, dra garnet genom både maska och uppläggningskant för att få en ny maska som du sedan maskar av som vanligt.
Jag tycker att det fungerar bra att ha uppläggningskanten framför stickan, men gör det som är enklast för dig!
Till slut har du en enda maska kvar på virknålen och inga på stickorna.
Såhär ser det ut då. En cylinder som har ett smalare och ett bredare parti. (Trottoarväntan igen.)
Vik den dubbel med den avmaskade kanten inåt.
Sätt den enda maskan på stickan.
Börja plocka upp maskor, en för varje ”rilla” (två varv), genom båda lagren. Använd virknålen om du vill – annars går det nästan lika lätt med bara stickan.
Plocka upp maskor hela vägen runt.
Sticka slätstickning runt, runt, och flytta kabelns ögla ibland så att du hela tiden kan sticka bekvämt. (Det här är samma nystan och samma stickning, men bilden är tagen inomhus, så färgen blev helt annorlunda.)
Sticka sammanlagt 24 v slätstickning.
Räkna maskorna och dela dem på 8 så att du kan minska på åtta ställen. Jag minskade genom att sticka ihop 2 m på samma ställe på varje v. Det blir en snabb minskning, och om du har någon annan favoritminskning för mössor kan du ju göra den istället.
När det är mindre än 20 m kvar, sticka ihop dem två och två, ta av garnet, dra det igenom m, dra ihop och fäst tråden. Fäst också uppläggningstråden på mössans insida.
Hemma igen!
Det här exemplaret reser till Elvira, och hon får den lilla garnboll som blir över också, så att hon kan repa upp och sticka till några varv om hon skulle vilja ha en högre mössa.
Du som har en vän som är präst, pastor eller diakon: på den här mössan är det ju jätteenkelt att sticka en vit ruta framtill! Och Järbo Raggi finns både i svart och i en grön färg som liknar en del diakonskjortors gröna.
Ett tag tänkte jag att den här mössan skulle få heta Inget är nytt under solen-mössan eftersom den är så lik en mycket gammal mössa fastän jag trodde att jag hade kommit på en ny idé.
Sedan tänkte jag att det var för sent att publicera den i år.
Men nu när så många är tvungna att stanna hemma och har lite mer tid att sticka än vanligt skickar jag ut den i världen ändå, och den får heta Mössan Omtanke.
Om du bestämmer dig för att sticka den, så berätta gärna var du tycker om modellen, och skicka gärna en bild!