Den här veckan lär vi känna en mångsidig handarbetare som stickat sen hon var 8 år gammal. 2012 utsågs hon till ”Årets Stickare” i Allers årliga tävling. Sen några år tillbaks jobbar hon som frilansdesigner, för det mesta åt Järbo Garn. Detta är vi väldigt tacksamma för, och det är med stolthet i rösten som vi presenterar den förträffliga Heidi Hug Bergsten!
Berätta lite om dig själv
Jag heter Heidi Hug Bergsten och har stickat sedan jag var 8 år. Först efter enklare och sedan mer avancerade mönster för att utmana mig själv och lära mig mer och mer olika tekniker. Jag utvecklar fortfarande min stickteknik och blir nog aldrig fullärd. Är utbildad inom textil och mönsterkonstruktion i Göteborg.
Jag började ganska tidigt att prova egna idéer och göra egna stickmönster. Det har blivit många egna mönster genom åren som jag sålt själv i min hantverksbutik. Där har jag också drivit stickkafé. Ofta kommer bekanta med frågor eller behov av hjälp kring stickning som jag har hjälpt till att lösa. Jag har provat på att göra eget garn från grunden, sorterat, spunnit, färgat och stickat av garnet.
En del sticktävlingar har jag också deltagit i bland annat i Allers där jag vann titeln årets stickare 2012. Efter det började jag frilansdesigna och arbetar mest för Järbo just nu. Det är jättekul att kunna frossa i garn, färger och kvalitéer och klura ut nya idéer. Jag tänker mycket på detaljer och tekniker när jag designar, både enkla och svårare.
Vad (eller vem) fick dig att börja handarbeta?
Min mormor var den som lärde mig sticka när jag var 8 år. Jag har fortfarande kvar sticknålarna som jag lärde mig sticka på. Ett par korta, blå, metallstickor med ett kaninhuvud som stopp. Både min mormor och mamma stickade mycket så jag fick inspiration från dem.
Kommer du ihåg ditt första projekt?
Jag tror att det var en rätstickad halsduk, men den blev inte så lång..
Vilket är ditt bästa stick/virkminne?
Det finns många. Det bästa med stickning är att det är en form av avkoppling och vila. Att sitta och se hur arbetet växer fram mellan händerna samtidigt som tankarna vandrar iväg och känna att det är något man tillverkat själv skapar fina stickminnen och löser många problem.
Har du något tips till folk som funderar på att bli designer?
Lär er om mönsterkonstruktion för det är en bra grund att ha. Sticka alltid upp en provlapp, tvätta den och spänn ut den som man gör med det färdiga plagget och var noga med att mäta stickfastheten. Det är viktigt för konstruktionen. Använd garnets egenskaper i konstruktionen. Arbeta utifrån en skiss och prova dig fram. Jag stickar ofta samtidigt som jag konstruerar. Våga prova dig fram och repa upp om det inte blir bra. Skriv tydliga mönster som är lätta att förstå även för en stickare som inte är så van och förklara tydligt vad du menar.
Var hittar du inspiration till din design?
Jag tycker om gamla folkdräktsjackor med vadmalsliv och stickade ärmar. De plaggformerna är roliga att arbeta med. Det finns många gömda stickskatter och mönster som man kan inspireras från. Jag har bland annat utvecklat ett mönster som säljs på museet i Östersund från en gammal förlaga. Att plocka upp gamla vackra detaljer och göra något nytt av är inspirerande tycker jag. Det kan vara detaljer från både stickat, vävt och målat.
Ofta blir jag inspirerad av ett garn eller en färg. Jag kommer på idéer om vad som passar att skapa för just det garnet. Olika färger och färgskiftningar i garnet är kul att arbeta med och använda i designen för att få fram olika resultat.
Vilken är din favoritkvalité att arbeta med?
Naturmaterial/ fibrer är bäst som Alpacka, mjuk ull och silke.
Finns det någon speciellt stick- eller virkteknik som du föredrar?
Alla tekniker är roliga. Jag har fått en allsidig utbildning och provat på de flesta teknikerna bl.a. virkning, krokning och stickning. Jag tycker att det är roligt när det händer något i stickningen t.ex. färgmönster eller spetsstickning men ibland kan det vara skönt att koppla av med en enklare stickning som man inte behöver koncentrera sig på så mycket.
Vilka trender ser du inom handarbetsvärlden?
Att många vill lära sig att sticka och tillverka egna plagg. Genom internet så sprids många tekniker och mönster i större skala än förut. Det gör att man får tillgång till mycket inspiration och tips av varandra. Många provar på att göra eget garn, spinna, färga och göra egna mönster. Stickat finns också med i modet hos många modeskapare.
Avslutningsvis, vill du tipsa om något?
På internet och Youtube kan man också hitta inspiration och framför allt tekniktips och filmer där man kan lära sig nya saker. Det finns också olika stickgrupper på Facebook där man kan få inspiration av varandra. Jag har också en stickblogg där jag lägger ut lite gratismönster och skriver om sticklivet.
____________________________________________________________________________________________________
Vi vill tacka Heidi för hennes medverkan, och uppmanar er alla att gå in och läsa hennes blogg >. Nedan hittar ni bilder och länkar till de mönster som Heidi bidragit med till Inspiration 28. Vad tycker ni om Heidis nytolkning av den klassiska farfarströjan?
Gratis beskrivningar:
91376 >
91386 >
91459 >