Läser in...

Hej, och varmt välkommen till ännu en intervju här på vår blogg!
Idag möter vi en trefaldig bokförfattare som bland annat broderat omslagen till pocketutgåvan av Vilhelm Mobergs Utvandrarserie. Väl mött, Karin Holmberg:

Hej Karin! Hur står det till med dig?

Tack bra. 

Berätta lite om dig själv!

 Jag håller på med ganska många olika textila tekniker, men är främst brodös. ”Allt annat” är för att koppla av från broderiet, som blivit det jag livnär mig på, och för att det är så kul att sticka, virka, sy och sånt. Jag har gett ut tre böcker om broderi, håller kurser och föreläsningar och gör då och då frilansuppdrag inom det textila fältet. Jag utbildade mig på HV Skola i Stockholm, på en treårig textil utbildning med inriktning på vävning och konstsömnad. Det är verkligen en ynnest att få jobba med det nu. Min främsta drivkraft är att inspirera andra till att hålla på med hantverk och skapa själv. Jag bor i Hökarängen, söder om Stockholm, med min sambo Mattias.

Hur började ditt intresse för handarbete?

Det började så tidigt att jag knappt minns det. Det var iaf innan jag började skolan, att vi pysslade, ritade och sydde kläder till mina Barbiedockor hemma. Då var det mest mamma som sydde, men min kärlek till tyg och textil cementerades definitivt i den där lådan med små tyglappar. Broderi testade jag första gången på fritids iom att vi sydde korsstygn till jul, och det var ungefär det roligaste jag gjort. Så jag fortsatte hemma. Det har säkert också spelat in att min mamma, moster, mormor och farmor hade intresse för olika handarbeten. Det var en naturlig del av tillvaron.

Du har släppt flera böcker om broderier och jobbat med många spännande projekt – vad har varit roligast?

Roligast och även läskigast var att brodera omslagen till pocketutgåvan av Vilhelm Mobergs Utvandrarserie. Roligt för att det var kul att tolka böckerna och lyfta fram broderi i ett kanske oväntat sammanhang, läskigt för att många människor har en stark relation till den klassikern. Men även att jobba i projekt på det sätt som när jag gjort mina egna böcker är också helt fantastiskt. Fotograferna och formgivarna har bidragit så mycket till att få fram ett fint resultat.

Har du något drömprojekt?

Jag skulle gärna jobba mer med böcker och bokomslag. Det skulle också vara kul att samarbeta med något halvstort modemärke som vill få in broderier på kläder på ett spännande sätt.

Vad inspireras du av?

En massa saker! Det beror dels på om jag har något speciellt projekt jag jobbar med, då kan jag googla specifika saker och idéer (typ tatueringar från 1800-talet, folkdräkter från Sydamerika eller blekingesöm). Gamla broderi- och märkböcker letar jag alltid efter. Böcker om textil och skapande är alltid på önskelistan, just nu suktar jag mest över en bok om japanskt Sashikobroderi och en om vintagestickning. Inspirationsteman som alltid återkommer är: Japan, folklore från hela världen, djur, teckningar, gamla botanikillustrationer, mode från 1930-60, finsk design, barnböcker… med mera. Jag inspireras också väldigt mycket av deltagarna på mina kurser. Det är minst lika lärorikt för mig som lärare att se deras idéer och hur de genomför dem.

Vi ser en ökad handarbetstrend där allt fler väljer att göra det själv. Hur ser du på detta?

Jag tror det är jätteviktigt och hoppas att det inte ”bara” är en trend utan faktiskt något som behövs alltid. Kanske ännu mer nu, när många sitter framför en skärm hela dagenså finns det ett uppdämt behov av att göra saker med händerna. Någonting annat än att hamra på ett tangentbord, då. Jag hoppas också att ”den yngre generationen” inte kommer vara lika skadad av skolslöjden, att allt ska vara så perfekt och lika fint på baksidan och gör man fel måste man ta upp och göra om, utan istället bejaka själva görandet i sig. Hur resultatet blir är mindre viktigt. Därmed inte sagt att man inte ska vara mån om att välja bra material, så att det man lagt ner tid och kärlek på också håller för att användas länge. Jag skulle gärna se en ökad kunskap omkring material och kvalitet: både hur det är framställt, om det är ekologiskt/etiskt hållbart, och hur man sköter om sitt handarbete så det håller länge.

Har du något tips till folk som vill komma igång med broderi?

Viktigast är nog att välja något du verkligen är sugen på att testa, så att entusiasmen håller i sig länge (och om du märker att ”det här passade inte mig” så är det okej att sluta och göra något annat). Jag skulle också rekommendera att inte starta med nåt jätteprojekt: även jag kan dra mig för att börja på en stor kudde som ska sys med tunt garn… Kolla istället vad du ev. redan har hemma och komplettera med material från antingen loppis eller någon slöjdbutik. Gör något litet, som en nåldyna eller ett mobilfodral. Om du tycker att garnet kärvar: använd en grövre nål. Broderi ska flyta på, inte vara en kamp med varje stygn. Och brodera ofta, övning ger verkligen färdighet.

Vad har du på gång härnäst?

Närmast är det en serie med virkade figurer för Järbo, vilket ska bli jättekul. Broderi är ju (oftast) en platt teknik, så det är roligt och utmanande att jobba med virkning och tänka tredimensionellt. Jag har också ett par bokidéer, men ingenting är klart än, så jag kan inte berätta så mycket om det. Annars är det jobb med materialsatser som jag gör och säljer, lite undervisningsjobb på min gamla skola och så vill jag experimentera mer med att färga garn själv.

Avslutningsvis, vill du tipsa våra läsare om något?

Gå mycket på utställningar, se konst, hantverk, slöjd. Lyssna på radio och läs tidningar, förkovra dig, reagera och uttryck det du känner. Leta upp andra med liknande intressen. Ta till dig av andras kunskap och livserfarenhet. Jag tror det leder till ett längre och lyckligare liv.

__________________________________________________________________________________________

Vi är väldigt stolta över att Karin valt att samarbeta med oss, och ser mycket fram emot hennes virkade figurer. Under veckan kommer Karin även att bjuda in er till sin arbetsvardag genom att ”ta hand” om vårt Instagram-konto. Räkna med massvis av inspiration och handarbetsglädje där! Annars hittar du även Karin på hennes egen Instagram och hemsida. Missa inte det!

© 2024 Eddna