Läser in...
Fleringe CAL: del 3

Fleringe CAL: del 3

Posted: 30 May, 2022
Writer: Anna Erlandsson
Category:

DEL 3 - DEN ROLIGASTE DELEN - SPETSKANTEN!

När du har virkat 126 varv så är det dags för den avslutande spetskanten som fulländar sjalen - pricken över i:t och förmodligen det roligaste momentet! 

Det är såklart ingen fara om du inte har hunnit fram till varv 126. Som någon sa i gruppen på Facebook: det är ingen tävling. Man virkar i sin egen takt och både Facebook-gruppen och blogg-inläggen kommer finnas kvar. Varven blir ju längre vartefter man virkar, så det känns kanske som att det går långsammare mot slutet.

 

MINDRE LÄMPLIG SOM TV-VIRKNING

Idag börjar vi med del 3 av mönstret, som till skillnad från del 1 och 2 kanske inte är så lämplig som TV-virkning. Den kräver lite mer uppmärksamhet men är också väldigt rolig och tacksam att virka.

Fleringe virkalongen är uppdelad i tre delar. Du hittar de tidigare blogginlägg här:

Del 1 (varv 1-85): tisdag 17 maj

Del 2 (varv 86-126): tisdag 24 maj

Del 3 (spetskanten): tisdag 31 maj

 

1 + 4 VARV SPETSKANT

Till del 3 har jag spelat in ett gäng korta videor där jag visar hur man gör, varv för varv. Spetskanten består av fem varv, som löper längs med två av triangelns tre sidor. Jag tänker på dessa fem varv som 1+4: ett första “grundvarv” (som egentligen bara är halvt, eftersom det endast löper längs med en sida), följt av fyra hela spetsvarv.

VARV 1

När du har kommit till slutet på varv 126 så befinner du dig vid minsknings-kanten på sjalen; den sista maskan du virkar på varv 126 är 2 stolpar tillsammans (2 st tills). Klipp inte garnet och vänd inte arbetet, utan fortsätt “runt hörnet” och virka fastmaskor i sidan på stolparna, enligt mönstret. (Se bild och video.)

VARV 2

Varv 2 bildar ett enkelt hålmönster med luftmaskbågar och stolpar. Här är det värt att räkna så att du har rätt antal luftmaskbågar (hål), så att det stämmer med spetsmönstret på varv 3. Antalet lm-bågar på varje sida ska vara delbart med 3 + 1 + lm-bågen i mitten/hörnet.

 

Var uppmärksam på hur du virkar i hörnet i mitten. (Se film.) I slutet på varv 2 ska du vända. (Obs. att tryckfelsnisse tyvärr har varit framme: ordet “vänd” saknas i slutet av varv 2 och 4 i mönstret.)

VARV 3-4

På varv 3 och 4 bildas det mesta av spetsmönstret med stolpgrupper och luftmaskbågar. Alla moment finns med på video om man tycker det är svårt att läsa mönster. Obs. att mönstret är lite annorlunda i mitten/hörnet. Obs. att du ska vända i slutet på varv 4.

VARV 5 MED PICOTMASKOR

Sista varvet består av fasta maskor som virkas i luftmaskbågarna, och picot-maskor. Vad är då en picot-maska? Jo, det är en fast maska följt av 3 luftmaskor som man fäster med en smygmaska i fastmaskan. Luftmaskorna bildar på så sätt en liten “plupp” högst upp på varje båge. Fint!

BLOCKA BLOCKA BLOCKA

Att tvätta, våtsträcka och plantorka en virkad sjal är ett måste! Maskorna faller på plats, glansen kommer fram, spetskanten “lägger sig” och hela sjalen kommer till sin rätt. Tvätta för hand eller i maskinens ullprogram (jag gjorde det senare), lägg ut, forma och låt torka på ett stort badlakan eller annan lämplig yta. Jag behövde två badlakan till min Fleringe!


FOTA OCH DELA FÖR KOMMANDE TÄVLING!

Glöm inte att ta bilder på din Fleringe-sjal och dela med dig i Facebook-gruppen eller på Instagram med taggen #FleringeCAL så att vi kan se alla fina sjalar som börjar bli klara. Det kommer utlysas en tävling strax, bland de som delar bilder på sina Fleringe-sjalar. Följ @jarbogarn och @hooked_by_anna på Instagram så missar du inte tävlingen!

Det är jätteroligt att se era sjalar växa fram. Jag (Anna Erlandsson, @hooked_by_anna) och teamet på Järbo fortsätter såklart att besöka Facebook-gruppen framåt och svarar på frågor så långt vi hinner!

Lycka till med del 3!

© 2024 Eddna