När man stickar mönster med två färger, brukar man betrakta den ena färgen som mönsterfärg(den som ska framhävas) och den andra som bottenfärg (bakgrund). Du ska hålla trådarna så att mönsterfärgen ligger närmast arbetet och alltid löper underifrån. På så sätt kommer dessa maskor att bli dominanta och synas tydligare än bakgrunden. Bottenfärgen ska istället ligga längst bort från arbetet och alltid löpa ovanifrån. Det är viktigt att vara konsekvent med detta, annars blir mönstret otydligt i konturerna.
När det gäller mönstret på adventssockan så är det luserna (de enstaka maskorna i avvikande färg) i början av mönstret och den stora stjärnan som bör framhävas och alltså därför betraktas som mönsterfärg. Det innebär att du alltså byter dominant färg efter luserna. När du stickar randningen så måste du välja vilken av färgerna som ska vara mönsterfärg och hållas närmast arbetet. Du kan välja vilken du vill – det viktiga är bara att du är konsekvent.
Hur man håller garnet vid flerfärgsstickning är lite olika. Vissa håller en tråd över pekfingret och en över långfingret och samlar sedan trådarna i handen. Andra håller bägge trådarna över pekfingret. Maja håller en tråd över tummen och en över pekfingret. Prova och se vad som känns bekvämt för just dig! Det viktigaste är att du kan hålla en jämn trådspänning i båda trådarna så att det garn som vilar för stunden, inte stramar på baksidan. Särskilt viktigt mellan stickorna, då trådar gärna ”genar” lite mer.
Du bör också tänka på att sno garnet som löper med på baksidan, om garnet som du stickar med – om du stickar fler än 3-4 maskor av en och samma färg så att du inte får för långa flotteringar (lösa trådar) på baksidan. Om garnet behöver snos flera varv i rad så ska du tänka på att inte sno det på samma ställe. Genom att byta placering undviker du att det syns igenom från framsidan.
På bilderna syns mönsterstickning. Ullgarn är det bästa materialet att använda till flerfärgsstickning, eftersom fibrerna hakar i varandra och bildar en tät och stabil struktur.