ÄNTLIGEN kör vi igång Järbos vår-KAL där vi stickar t-shirten Siw i Järbos nya lingarn. Jag som skriver heter Kristin Blom och det är jag som designat Siw. Är ni lika taggade som jag? Jag ska i tre veckor guida er igenom hur man stickar denna topp, steg för steg. I detta första steg så väljer vi storlek och lägger upp och kommer igång. Själva mönstret till t-shirten finns här.
Här hittar ni garnpaket, tillbehör och annat ni kan behöva för att sticka Siw!
VÄLJA STORLEK
Eftersom den här toppen har 30 cm rörelsemån så kan du spela lite upp och ner på storlekarna som du känner för. Nu kan 30 cm låta mycket, men om du vill ha en lite mer oversize känsla på toppen så behövs det lite rejäl vidd. Om man tänker att 30 cm är totalt 15 cm per fram- och bakstycke, så betyder det att du kommer att ha cirka 7,5 cm extra på var sida om din kropp – det är inte så farligt stort som det kan låta. Men om du befinner dig mellan storlekar kan du välja att gå upp eller ner.
Här kan du se måtten som du kan utgå från din kropp och plaggets slutliga mått:
STORLEKAR: XS(S)M(L)XL(2XL)3XL(4XL
ÖVERVIDD - kroppens mått: 86(94)103(113)123(133)143(153) cm
ÖVERVIDD - plaggets mått: 116(124)133(143)159(169)179(189) cm
Själv har jag ett bystmått på ca 110 cm, om jag väljer Medium får jag en lite tajtare modell, och om jag väljer Large får jag något mer vidd än de 30 inberäknade. Jag gillar oversize – så jag kommer att välja Large till mig själv.
NYSTA GARNET
Då lingarnet är lite mer glansigt än många andra kvalitéer så tipsar jag om att nysta garnet för hand till en gammaldags boll. Undvik att nysta på nystmaskin eller nystpinne då hålet i mitten gör att garnnystanet gärna efter ett tag nystar upp sig och skapar en röra. Inte. Roligt.
STICKFASTHET
Om du inte redan kollat din stickfasthet så är det dags att göra det nu. Sticka en provlapp och mät, du ska ha 19 maskor och 24 varv på 10 x 10 cm. Om du lägger upp 30 maskor och stickar i 12 cm så får du ett bra mått på din provlapp (mät på mitten). Om du får fler maskor per 10 cm behöver du gå upp i stickstorlek, och för få maskor behöver du gå ner. Själv stickar jag väldigt löst så jag kör på stickor 2,5 mm. Här kan du läsa mer om stickfasthet.
UPPLÄGGNING
Nu när du har valt din storlek, kollat stickfasthet och nystat ditt garn så kör vi igång. Dags att sticka uppläggningen i form av en i-cord! I-cord är lättast att göra med hjälp av två strumpstickor eftersom du då kan glida maskorna från ena änden av stickan till den andra lätt och smidigt. Om du inte har strumpstickor så bara sätter du tillbaka maskorna på vänster sticka efter varje gång du har stickat dem, det går också bra. I-cord uppfanns av en berömd stickerska som hette Elizabeth Zimmermann, i-et står för idiot för det är så enkelt att t o m en idiot kan lära sig att sticka den. En i-cord går ut på att du bara stickar rätsidan hela tiden och att garnet dras från höger till vänster sida bakom så att den drar ihop stickningen till en korv.
Såhär stickar du en i-cord:
Lägg upp 4 m, vänd inte, om du stickar på strumpstickor så kan du bara flytta dem längs med stickan från vänster till höger så du kan sticka samma maskor från samma håll igen, men om du stickar på rundsticka, flytta tillbaka alla 4 m till vänster sticka igen. Sticka 4 rm. Upprepa så många varv du behöver.
Mina i-cord i lin brukar inte bli så jämna och fina, men när man sedan plockar upp maskor så blir det bra ändå, så om du inte heller får en särskilt fin i-cord – bara kör på. Här kan ni se en typiskt osnygg i-cord (som ni kan se på fotot längre ner ser fin ut när jag plockat upp maskor):
När alla varven är gjorda ska din i-cord mäta ca 66(65)70(70)75(80)80(85) cm (du kan sträcka lite lätt på i-corden när du mäter). Om din i-cord är kortare så fortsätt tills du får ungefär längden ovan, och sedan plockar du en maska i varje varv. På nästa varv så stickar du ihop maskor med jämna mellanrum så att du får det antal maskor som du ska ha. Om du stickar ihop maskor får du ett finare resultat än om du struntar i att plocka upp maskor i vissa varv på i-corden.
Nu ska vi plocka upp maskor längs med i-corden, närmare bestämt en maska i varje varv.
Eftersom linet kan lämna lite glipor så rekommenderar jag att plocka i båda ”benen” på maskan, du ser hur man gör här nedanför. Du kommer att få en skarv mitt på i-corden, där du har bytt varv, och plocka maskorna på rad längs med denna skarv. Om i-corden ligger framför dig horisontalt, så kommer skarven vara på mitten och du plockar maskorna på sidan som är närmast dig.
KORTVARV
Nu är det dags för kortvarv! Kortvarven gör man för att nacken ska bli lite högre än fram och då sitter toppen mycket finare på kroppen. Om du inte har gjort kortvarv förut kan du kolla här hur man gör. Jag använder mig av German Short Rows för jag gillar den tekniken bäst, om du har en annan teknik som du tycker bättre om kan du självklart använda den istället.
ÖKNINGAR
Här kan du se en video som visar hur du gör ö1h som används i mönstret.
SPETSSTICKNING
Nu är det äntligen dags att sätta markörer för spetsstickningen på ärmarna och börja sticka från diagrammet och komma igång med oket på allvar.
När du stickar diagrammet så kan du välja att göra det från den skrivna texten eller diagrammet. Diagrammet läses från höger till vänster eftersom det är i den riktningen du stickar.
Alla har sina egna favoritmetoder för att hålla koll på var man befinner sig i diagrammet, utskrifter med post-its är vanligt. Själv använder jag en app som heter KnitCompanion för att läsa diagram. Appen är gratis och finns både för Android och Iphone (du kan betala och få extra funktioner men det gör inte jag). I appen finns det varvräknare så att du bara klickar varje gång du repeterar ett varv och då enkelt vet hur många repetitioner du har kvar (du ser dem längst ner till höger i bilden nedan), som när du ska repeterera varv 1 flera gånger. Det finns också en gul horisontell linje som lätt går att flytta och markera var du är och nästa gång du öppnar appen så är den där du lämnade den och du behöver aldrig riskera att tappa bort dig. Jag använder en ipad/surfplatta som har något större skärm än en telefon, men appen funkar så klart på båda alternativen. Alla mönster finns som PDFer i Facebookgruppen. Här kan ni se hur det ser ut när jag använder KnitCompanion:
När du väl har fått kläm på hur oket är uppbyggt med flera repetitioner av Varv 1 varvat med ökningsvarv så rullar det på. På fotot nedan kan du se att jag har gjort två ökningsvarv (de blir som ”linjer”) och att kortvarven gör bakstycket högre än framstycket.
Kör på så långt du hinner på oket under den kommande veckan så tar vi och gör klart oket och tar av för ärmar i nästa blogginlägg! Frågor och kommentarer tar vi i Facebookgruppen under tiden. Trevlig vårstickning – det ska bli roligt att få se era Siw:or ta form! När du lägger upp bilder i sociala medier får du gärna använda hashtag #siwilin och #jarbolinKAL, då kan vi se vad ni stickar på och det vill vi så gärna!