Nu börjar vi närma oss slutet av denna knitalong!
There is an English translation to this on my blog and you can find it here.
Alla inlägg i Aftur knitalong hittar du här.
När du är klar med din tröja eller kofta är det bra att tvätta den innan du börjar använda den. Då kommer den att bli mjukare och luftigare och flerfärgsstickningen kommer att se mycket jämnare ut.
Léttlopi är ren ull som inte superwashbehandlats. Detta innebär att man måste vara varsam när man tvättar tröjan. Det viktiga är att ha rätt temperatur, rätt tvättmedel och att inte vrida plagget. Däremot kan man krama.
Om ull och tvättmedel
Ull är ett fantastiskt material som värmer och skyddar mot vind, kyla och väta. Detta beror på ullens unika egenskaper och ullfiberns uppbyggnad. Ull innehåller lanolin och ullfiberns ytskikt består av små fjäll. När man tvättar ullen kan man påverka dessa naturliga egenskaper. Lanolin är ett naturligt fett som gör att ullen blir smutsavvisande och varm, samt skyddar mot vind och väta.
Jag använder ulltvättmedel. Ofta kan du hitta ulltvättmedel till exempel i hälsokostbutiker. Nu finns det även garnbutiker som säljer ulltvättmedel. Jag tycker om att använda ulltvättmedel som är speciellt anpassat för att bevara ullens naturliga egenskaper och som även återfettar ullen. Det finns många olika ulltvättmedel men många använder även olivtvål, såpa eller hårschampo, det fungerar också.
Enzymer som finns i vanligt tvättmedel är bra på att bryta ner smuts men kan även bryta ner animaliska proteiner som finns i ull. Såpa gör att ullens fjäll reser sig och gör att ullen lättare tovar sig. (När man ska tova ull använder man såpa av just denna anledning) Många tvättmedel kan också tvätta bort lanolinet.
Eftersom ulltvättmedel är anpassat för att bevara ullens egenskaper som jag tycker är värdefulla, brukar jag använda det. De jag har använt heter till exempel Sonett och Ecover. Jag har hört att Eucalan ska vara bra också. Jag har nyligen börjat använda Lopis eget ullschampo som jag tycker fungerar utmärkt. Det finns även ett balsam som hör till om man vill att garnet ska bli extra mjukt. Det kallas Ullnäring och är framtaget för att behålla ullens egenskaper, undvika statisk elekricitet och samtidigt göra tröjan mindre sträv.
Léttlopi upplevs ofta som ett strävt garn men efter tvätt blir det mycket mjukare. En del av strävheten finns ändå kvar och jag tycker att det är skönt och känns naturligt ulligt. Många vill ändå ha sina tröjor ännu mjukare och använder hårbalsam som en behandling efter tvätten.
Hårbalsam påverkar definitivt ullens naturliga egenskaper och får fjällen att lägga sig. På så vis blir tröjan mjukare men samtidigt isolerar inte ullfibrerna på samma sätt. Jag tänker att detta är bra att veta men att man självklart får göra som man vill. Om man inte kan använda sin tröja för att den kliar och känns för sträv kan det ju vara värt att använda ullbalsam eller hårbalsam för att den ska bli mjukare även om den kanske inte skyddar lika bra mot vind, kyla och väta. Den kommer säkert att vara varm ändå och framförallt skön.
Själv tycker jag att det räcker med ulltvättmedel och eftersom jag är fascinerad av och uppskattar ull så vill jag bevara fjällen och lanolinet.
Tvätta
Om man har ullprogram på sin tvättmaskin kan man använda det, ullprogram ska motsvara handtvätt. Jag tycker dock att det är för läskigt när jag stickat fina plagg så jag tvättar för hand.
Jag brukar använda en balja (eller väl rengjord diskho) där jag löser upp ulltvättmedlet i ljummet, kroppstempererat vatten.
Sedan lägger jag ner tröjan och låter den ligga ungefär 10 minuter. Jag kramar ur vattnet och sedan sköljer jag plagget i samma temperatur som tvättvattnet.
Det brukar behövas 2-3 sköljningar för att få ett klart sköljvatten.
Sedan kramar jag ur vattnet och lägger plagget i en frottéhandduk som också kramas försiktigt.
Därefter lägger jag plagget att plantorka luftigt. Man kan släta ut och forma tröjan när den ligger på tork. Det går även bra att centrifugera ull. Det som inte är bra är att gnugga och vrida, då kan ullen tova ihop sig. Om plagget har för mycket vatten kvar när det ska torka kan det bli tungt och formas av tyngden. Det kan också ta för lång tid att torka och då luktar det inte så gott.
Vädra ofta och tvätta sällan!
Ull behöver inte tvättas ofta men kan gärna vädras. Om du hänger ut dina ullplagg när det är lite fuktigt ute kommer de att avvisa smuts genom vädringen. Förvara dina tröjor liggande. Om du har dem hängande på galge en längre tid eller när de är våta så kan de dras ut av sin egen tyngd och förlora sin form och spänst.
Fototävling
Nu när ni stickat så fina tröjor tänkte vi avsluta denna knitalong med en fototävling! Fotografera din tröja och gör det gärna med inspiration och känsla av vår.
För att delta i tävlingen lägger du upp en bild på din tröja på Instagram under hashtag #fototavlingaftur eller laddar upp den i albumet ”Fototävling” i Facebookgruppen Aftur knitalong.
Om du inte har facebook eller Instagram går det också bra att delta genom att mejla din bild till mig på pia@kammebornia.se
- Tävlingen pågår från nu fram till och med den 24 april. Torsdag den 26 april publicerar vi det avslutande innlägget i Aftur knitalong och presenterar vinnarna.
- Tre favoritbidrag belönas med garn till en extra Aftur.
Vinnarna presenteras både på Järbobloggen och på kammeborna.se. De vinnande bidragen visas även upp i Järbo Garns sociala medier.
Missa inte min livesändning i facebookgruppen i helgen då jag tänkte ge lite fototips. Jag återkommer med tidpunkt!
Tusen tack för allt engagemang i denna knitalong! Det har varit så roligt att att vara med er och vi fortsätter ju förstås i facebookgruppen!
Mig hittar ni annars på bloggen kammebornia.se och på Instagram @kammebornia men även på Youtube i Kammebornia podcast. Välkomna att kika in där!
Varma kramar i vårsolen,
Pia